Nieuws

Even terugkijken vanuit Albuquerque

10 januari 2020

Ongeveer een week geleden kwam het artikel uit in de Volkskrant, waarin ik mijn verhaal deed over het hebben van een eetstoornis tijdens het begin van mijn carrière en vooral wat voor een effect dit had op mijn lichaam. De reacties op het verhaal waren overweldigend en vooral heel erg hartverwarmend. Toen het verzoek kwam van Eline van Suchtelen om het verhaal op te schrijven heb ik gelijk ja gezegd. Dit komt mede omdat ik me nu goed voel, weer een gezond lichaam heb, maar vooral omdat ik anderen graag wil helpen de problemen te voorkomen die ik zelf heb gehad. Het is een issue wat heel erg lang taboe is geweest en waarvan het tijd is dat men erover gaat praten.

In de tijd van nu hebben we zoveel vergelijkingsmateriaal. We kunnen zien wat iedereen traint op Strava, we kunnen zien wat iedereen bezighoudt op Instagram en we kunnen onze mening ventileren op Twitter. Maar nog het belangrijkste is dat we een ideaalbeeld in ons hoofd hebben van hoe een atleet eruit moet zien. Iedere atleet is uniek en heeft zijn eigen lichaamsbouw en dat mogen we nooit vergeten.

Ik ben blij dat het stuk in de Volkskrant ogen opent en het gesprek doet openen. Ik hoop zeker dat dit geen eenmalige inzage is maar juist het begin. Ik heb het geluk dat ik nu in de groep drie meiden heb waarmee ik kan praten over onzekerheden, menstruatie en die af en toe dezelfde problemen ervaren als ik.

Mijn lichaam heeft tijd nodig gehad om aan mijn ‘nieuwe’ lichaam te wennen. Een lichaam die elke maand menstrueert en dus door periodes gaat van hormonale fluctuaties. Maar ook een lichaam dat zwaarder is dan voorheen. Daar staat tegenover dat ik me nu gelukkig voel en ik vooral ijzersterk ben. Ik heb het afgelopen jaar meer kilometers gelopen dan ik ooit heb gedaan en ik weet zeker dat dit zijn vruchten gaat afwerpen in de toekomst.

2019 was een jaar voor de verandering. Met mijn overstap naar Team New Balance Manchester heb ik een nieuwe weg ingeslagen, waarvan ik absoluut nog geen spijt heb gehad. En ben er dan ook van overtuigd dat 2020 een heel mooi jaar gaat worden. Op dit moment verblijven we, tot het einde van de maand, met de groep in Albuquerque. Via mijn social media houd ik jullie weer op de hoogte en binnenkort volg ook weer een update op deze site.

Jip

  • New Balance
  • NOC*NSF