Nieuws

Na wedstrijd in coronatijd klaar voor Sankt Moritz

30 juni 2020

Het is inmiddels al bijna juli en dat betekent dat we normaal gesproken nu in een vol atletiekseizoen hadden gezeten met de Olympische Spelen voor de deur. Ondanks dat daar nu allemaal geen sprake van is, zijn de afgelopen maanden voorbijgevlogen. Het voordeel van deze periode was dat er een goede basis gelegd kon worden voor welke afstand dan ook. Ik heb de afgelopen maanden een ritme gehanteerd waarbij ik drie weken op rij zo rond de 95 miles (=152 kilometer) liep, gevolgd door een wat rustigere week van ongeveer 130 kilometer. En sinds het begin van de maand mochten we voor het eerst ook weer op de baan trainen.

De afgelopen weken zag ik al veel creatieve manieren voorbijkomen om toch aan een wedstrijdprikkel te komen. Ik denk dat de atletiek hierin één van de meest innovatieve sporten was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar in het begin nog niet zoveel behoefte aan had. Maar het begon toch steeds meer te kriebelen. Het trainen ging erg goed en na veel basiswerk merkte ik dat ik klaar was om een keer weer volle bak te gaan. Steve kwam daarom met het idee om een 5 kilometer Time Trial te doen met mijn teamgenoot Adam Craig. We bedachten het idee om te gaan racen met een handicap. Op basis van ons seizoensbeste prestatie van vorig jaar zou ik dan 2 minuten en 19 seconden eerder van start gaan, waarna Adam moest proberen mij voor de finish nog in te halen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

We hebben het beiden ook echt als een wedstrijddag benaderd en daarmee kwamen de zenuwen eigenlijk als vanzelf. Het hele team was aanwezig voor de nodige aanmoedigen. Onze voorfietster Eli zorgde ervoor dat de mensen op het parcours gewaarschuwd waren van de aanstormende paarden en ondertussen zorgde Jonny voor de livestream voor de Instagram volgers. Elke kilometer was gemarkeerd zodat we ongeveer wisten hoever we nog moesten. Ik finishte in een tijd van 15.47 wat een onofficieel persoonlijk record zou hebben betekent. Maar nog belangrijker natuurlijk is dat ik voor Adam finishte.

Het was goed om weer even volle bak te gaan en dit mee te nemen naar de komende weken in training. Op maandag 6 juli vertrekken we richting Sankt Moritz voor een trainingsstage van vier weken. Dit was in het begin nog zeer onzeker, omdat er strikte quarantaine regels gelden bij terugkomst in Engeland. Maar gelukkig gaat het hier nu ook iets beter met het aantal corona gevallen en ziet het ernaar uit dat deze regels worden opgeheven. Natuurlijk is de wedstrijdplanning nog uiterst onzeker, maar wat er ook komen gaat, ik zal er zeker klaar voor zijn.

Jip

Foto's: Dan Vernon

  • NOC*NSF
  • New Balance