Nieuws

Geen marathon maar een baanseizoen

6 februari 2021

Het is alweer een maand geleden dat ik aan de start stond van mijn eerste indoorwedstrijd in elf jaar. En het is ook alweer een jaar geleden dat ik nu aan mijn laatste voorbereidingen begon voor mijn marathondebuut in Sevilla. Hoewel er sinds toen in trainingen wellicht niet eens zo heel veel veranderd is, is mijn focus inmiddels wel verlegd.

Al voordat ik aan de start stond in Manchester voelde ik enige twijfel ontstaan of ik toch niet nog eens een baanseizoen zou willen afwerken. De baantrainingen gingen vrij voortvarend en bovenal beleefde ik er ook nog eens heel veel plezier aan. Het combineren van de trainingen samen met mijn trainingspartner Ciara Mageean gaven me ook nog eens het vertrouwen dat ik wellicht weer dicht bij mijn PR’s zou kunnen komen uit 2015.

Misschien gaf de 8.55 die ik op de 3000 meter in Manchester liep de doorslag dat er nog meer in zit voor dit indoorseizoen. De keuze was daarna dan ook makkelijk gemaakt. Alles dat ervoor nodig was, was een kopje koffie en een goed gesprek met de Steve om de beslissing te maken om niet voor een voorjaarsmarathon te gaan, maar te kiezen voor een baanseizoen. De 2.28.30 uur is denk ik zeker haalbaar, maar realistisch gezien moet alles op die dag ook meezitten om het te kunnen behalen.

De marathon blijft een magische afstand, maar je krijgt ook relatief weinig kansen om een limiet te lopen. Gezien de onzekerheden die de coronaperiode met zich meebrengt, ben ik heel blij met de keuze om qua olympische limiet op de 5000 en 10.000 meter te richten. Hopelijk behaal ik er één, misschien is er een kans op twee. Dat zal ook deels afhankelijk zijn van de mogelijkheden in het wedstrijdprogramma. Ik heb in ieder geval nu alweer een aantal wedstrijden kunnen lopen en heb de smaak te pakken. Uiteindelijk is het ook belangrijk deze periode elke kans te pakken op een wedstrijd, want je weet nooit wanneer je volgende gaat zijn.

De indoorwedstrijd in Karlsruhe was mijn eerste internationale baanwedstrijd sinds ik finishte op het EK in Berlijn in 2018. Er mocht helaas geen publiek aanwezig zijn, maar ondanks dat was de sfeer op de baan heel gemoedelijk. En ook al verloor ik na een kilometer de aansluiting met de kopgroep, ik kon niet meer dan tevreden zijn met opnieuw een PR en een goede wedstrijd in de benen. Mijn volgende wedstrijd is volgend weekend. Dan ga ik in Manchester een 1500 meter ga lopen en daarna nog een aantal snelle Britse dames ga hazen op de 3000 meter. Hopelijk volgt daarna het EK indoor in Polen.

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance