Nieuws

Gestreden bij debuut op WK in Beijing

24 augustus 2015

Bij haar debuut op een wereldkampioenschap voor senioren heeft Jip maandag gestreden voor wat ze waard was. In Beijing eindigde ze als elfde op de 10.000 meter. Jip kwam na 32.03 minuten over de streep. Daarmee kwam ze ruim twintig tellen tekort op de winnares, Vivian Jepkemoi Cheruiyot uit Kenia. Zij zette in 31.41 de snelste tijd neer. Dat laat ook zien dat het een vrij langzame race was met een snelle finale, niet in het voordeel van Jip. Na afloop schreef ze zelf haar verhaal. Je leest het hieronder:

"Ik zit hier nu in de lobby van het hotel, amper vijf uur na de wedstrijd. Net heb ik even een facetime moment gehad met mijn ouders en dan komen de emoties ineens allemaal boven. Mijn allereerste senioren WK, het was zwaar, gaaf, bijzonder en spectaculair ineen. Van tevoren had ik mij als doel gesteld om top acht te lopen, maar ondanks dat ben ik met mijn elfde plaats ongelooflijk tevreden. Al voor de EK

Het kostte wat nodige tranen op de atletiekbaan om door te zetten, maar uiteindelijk een week voordat we vertrokken richting Japan voor het WK hebben we de knoop doorgehakt en kon ik me volledig gaan focussen op de wedstrijd. In het voorbereidingskamp in het Japanse Chiba begonnen de trainingen weer als vanouds te draaien en kon ik weer genieten van een duurloop en genieten van de rondjes op de atletiekbaan. Dit met als doel om je te kunnen meten met de wereldtop. Toen ik het stadion binnen kwam gelopen heb ik even mijn moment gepakt om er echt van te genieten. Je komt de catacombe uit en ziet duizenden mensen op de tribunes zitten die mede naar jou wedstrijd komen kijken.

Mijn doel was om de race vanuit achteruit op te bouwen en dit is zeer goed gelukt. Op menige momenten werd ik toch een beetje nerveus waardoor ik te vroeg wilde inhalen, om me vervolgens weer terug te laten zakken naar achteren. Dit heeft me achteraf wel wat energie gekost, maar levert aan de andere kant de meest waardevolle ervaring op voor volgend jaar tijdens de Olympische Spelen. Met nog ongeveer twee kilometer te gaan liet ik een gaatje vallen met de kopgroep, doordat de Afrikaanse loopsters hun versnelling inzetten. Gelukkig was ik sterk genoeg om dit rustig weer dicht te lopen.

Met nog drie rondes te gaan was de koek echt op en moest ik de kopgroep laten gaan. Met een goede laatste ronde kon ik de Portugese nog inhalen, maar de rest lag te ver voor om nog wat uit te kunnen halen. Ik ben heel erg blij met waar ik nu sta en nu is het zaak de allerlaatste stap te zetten richting de top drie van de wereld. Ik kijk onwijs uit naar volgend jaar en zie nog heel erg veel verbeterpunten.

Hierbij wil ik ook graag mijn coach Johan bedanken. Hij weet me elke keer weer op tijd goed te krijgen en weet wat ik op welke momenten nodig heb. We hebben het beide dit seizoen niet altijd even makkelijk gehad, maar met jouw geduld en rust komt het altijd weer goed. Bedankt voor jouw onvoorwaardelijke steun.

Nu ga ik eerst even genieten van vakantie, want ook dat heeft een atleet nodig na het vele opladen dit seizoen!"

Jip

  • New Balance
  • NOC*NSF