Nieuws

Alternatief trainen in Zuid-Afrika

24 januari 2016

Het is een gek gevoel wanneer je na alle feestdagen in Nederland hier in het warme en zonnige Zuid-Afrika komt. Het gevoel van kerst en oud-nieuw achter je latend begin je aan het nieuwe jaar. Ditmaal geen gewoon jaar, maar een Olympische jaar. Laatst gaf iemand mij nog een wijze raad, hij vroeg “wat is nou uiteindelijk het verschil met een gewoon jaar?” Juist, dat moet er niet zijn. Je moet je ding blijven doen zoals je altijd al doet. Met dat gevoel vertrok ik naar Zuid-Afrika. Lekker mijn ding doen, de ogen open houden en veel leren van de anderen.

Ik wist van tevoren al dat ik nog niet veel kon gaan lopen in Zuid-Afrika, dus gingen mijn fietsschoenen en fietsbroekje mee in de koffer. En ik ben ontzettend blij dat ik dit gedaan heb, want ik er heb er al veel plezier van gehad. De teen is zich langzaam maar gestaag aan het herstellen en door de vele alternatieve trainingen heb ik hier een super basis kunnen leggen voor komend jaar. Het is niet altijd even makkelijk om hier met atleten te zitten die wel 100 procent kunnen lopen, maar hun aanwezigheid maakt het ook wel weer makkelijker om die uren op de fiets te kunnen doorbrengen.

Gelukkig weet ik dat ik ontzettend goed word van alternatieve trainingen, gezien mijn 31.35 in Stanford vorig jaar, waar ik maar heel weinig loopkilometers in de benen had. Dit besef is hier langzaam maar zeker gaan groeien en ik weet nu dat er geen ideaal plaatje bestaat richting Rio.

De dagen vliegen hier voorbij, zonder dat je het gevoel hebt veel te doen. Het is vooral veel slapen en eten om goed te kunnen herstellen van je trainingen. Af en toe een kopje koffie in het dorp om de ontspanning op te zoeken, om vervolgens weer hard te gaan trainen. Gelukkig heb ik hier nog een week tegoed om verder te bouwen aan het aerobe huis, voordat ik in goede gezondheid weer terugkeer naar Nederland. In Nederland kan ik dan weer rustig gaan opbouwen met lopen om de weg richting Rio te vervolgen. Wellicht met veel meer alternatieve kilometers dan voorgaande jaren, maar juist die balans gaat zijn vruchten afwerpen.

Jip


Foto's: Grete Koens

  • NOC*NSF
  • New Balance