Nieuws

Achtste plaats op EK

6 juli 2016

In Amsterdam is Jip woensdagavond achtste geworden op de 10.000 meter van de Europese kampioenschappen. Een teleurstelling voor haar, waar ze ging voor een podiumplaats. Ze finishte in 32.04 minuten, iets minder dan een halve minuut boven het persoonlijke record dat ze vorig jaar liep. Dat gebeurde in een rare wedstrijd waarin heel hard gelopen werd en flink wat tempo wisselingen werden gedaan. "Ik ben te hard gestart, dat is duidelijk", aldus Jip. "Op een gegeven moment liep het gewoon leeg."

De Turkse Yasemin Can greep het goud. Zij liep al vroeg in de wedstrijd weg bij de rest. "Ik wist wel dat de Turkse echt beter was dan de rest. Het ging heel hard, maar ik had vooraf verwacht dat ik dat ook zou kunnen. Ik dacht; als ik het laat lopen heb ik waarschijnlijk helemaal niets. Misschien had ik dat achteraf gezien toch moeten doen. Ik had een aantal keren niet het geduld om achter de anderen te blijven lopen. Maar op een gegeven moment moest ik eraf. Toen was de tank leeg."

Harder in Rio
Voor dit EK liep Jip nog geen lange afstand, sinds haar blessure. "Misschien heb ik toch de hardheid nog niet." Slechts was het dus ook niet. "Ik loop hier mijn tweede tijd ooit. Wat dat betreft is het goed, zeker omdat ik hier echt aan mijn kunnen zat. In Rio hebben we een herkansing. Ik weet dat ik nog een hele stap kan maken. Daar is het niveau nog een stuk hoger. Ik heb in ieder geval geleerd dat ik niet te hard moet starten en dan ga ik heel wat meiden oprapen in Rio.

  • NOC*NSF
  • New Balance