Nieuws

Terugblikken en vooruit kijken

6 juli 2016

Moe, teleurgesteld, boos, verdrietig. Dit zijn wel de woorden waarmee ik mijn gemoedstoestand op dit moment kan beschrijven. Maar ergens heel diep van binnen voel ik ook een soort van berusting. Ik voelde me de afgelopen twee weken heel erg goed en ik had het gevoel dat ik weer een mooie stap had gemaakt na het NK senioren in Amsterdam, twee en een halve week geleden. Ik was ontspannen voor de wedstrijd en ik was er ook van overtuigd dat ik mee kon strijden voor de medailles.

Tegelijkertijd wist ik ook dat dit een hele lastige strijd ging worden, want het niveau dit jaar was ontzettend hoog en het veld zat dicht op elkaar zat. Maar wie bang is om te verliezen zal nooit iets winnen en dus was mijn inzet om een medaille te halen.

Ik was er voor de wedstrijd al op voorbereid dat het een harde race zou gaan worden. Maar dat het zo hard van start zou gaan had ik niet zien aankomen. Ik wist dat ik niet als een idioot mee moest starten, omdat ik iemand ben die in een race moet groeien. En dat was gelijk de grootste fout die ik maakte in de race. De eerste kilometer liepen we in een tijd rond de 3.06-3.07. Met weinig wedstrijden in de benen was dit een stap te hard. Het ging tot zes kilometer nog wel goed, maar daarna ging het kaarsje langzaamaan uit. De laatste drie kilometer was het een gevecht tegen mezelf, maar ik wilde ook niet opgeven en dus zat er niets anders op dan door knokken tot de finish.

De teleurstelling is nu nog erg groot, maar gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die me helpen de prestatie te relativeren. De 32.04 die ik nu heb gelopen is niet waar ik op gehoopt had, maar gezien mijn voorseizoen misschien voor nu wel even het maximaal haalbare. Richting de Olympische Spelen in Rio was dit een heel goede prikkel en ook wel de wedstrijd die ik nodig had om een stukje beter te worden. Ik ga nu de komende dagen even mentaal weer bijkomen, uitrusten en opladen om de komende vijf weken het vizier nog scherper te zetten. Met de leermomenten uit deze wedstrijd kan ik in ieder geval in Rio een hele mooie prestatie gaan neer zetten.

Als afsluiting wil ik iedereen bedanken voor de hartverwarmende berichten die ik heb gehad. Ik vond het bijzonder om voor zoveel Nederlandse fans te mogen lopen in het Olympische Stadion. En in het speciaal mijn familie en vrienden op de tribune.

Jip

 

Foto: Bert van Zon

  • NOC*NSF
  • New Balance