Nieuws

In Sankt Moritz voorbereiden op Rio

26 juli 2016

Het EK is inmiddels al bijna drie weken geleden. Voor mij was het resultaat ietwat teleurstellend, maar ik kon er gelukkig niet al te lang bij stilstaan. Ik heb enkele dagen na de EK rustig aangedaan, maar daarna heel snel de knop weer omgezet en het vizier gericht op het belangrijkste doel van dit jaar. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de vorm in Amsterdam niet heel erg slecht was, maar dat ik zeker nog niet klaar was voor een race zoals die zich had gevormd.

Om echt door te kunnen groeien naar de topvorm zijn we neergestreken in de bergen van Sankt Moritz. Een betere voorbereidingsomgeving kan je in ieder geval niet hebben. Omgeven door hoge bergen van meer dan 3000 meter is het uitzicht hier tijdens de vele kilometers adembenemend. Al heb ik daar niet altijd oog voor tijdens een van de vele bikkeltrainingen.

De eerste week heb ik rustig aan mijn basis kunnen werken. Je lichaam heeft een flinke prikkel gehad in de vorm van een wedstrijd en een 10.000 meter op de baan is toch een behoorlijke belasting. Gaande de week voelde ik me meer uitgerust worden en kwam ook de gretigheid weer helemaal terug. Aangekomen in het eerste weekend stond de eerste tempotraining op het programma die gelijk een schot in de roos was. Vervolgens heb ik de week afgesloten met een lange duurloop samen met Susan Kuijken.

Het accent van deze stage lag in de tweede week waarin iets meer kwaliteit verborgen zat, samen met rustig duurwerk. Belangrijk hierin is om toch de balans te bewaren, zodat je uitgerust genoeg bent voor de zware trainingen. Hier ligt immers de sleutel tot een goede 10.000 meter in Rio. Op dinsdag heb ik daarna een prachtige baantrainingen gedaan samen met Susan, waarin we elkaar naar een hoger niveau konden tillen. Vervolgens heb ik nog een aantal goede en pittige dagen gehad.

In deze laatste week ligt de nadruk vooral op het herstellen en het geven van nog een aantal harde prikkels. Het belangrijkste werk is nu gedaan en de valkuil blijft aanwezig om nu over het randje te gaan. Kortom; veel slapen, goed eten, trainen en genieten van de training is het advies voor de komende week.

Nu de eerste sporters zijn neergestreken in Rio begint het besef wel een beetje te komen dat de Olympische Spelen er echt aan zitten te komen. Toch is het nog heerlijk om hier in Sankt Moritz te zijn samen met mijn trainingsgenootje Jacelyn Gruppen. Hierdoor heb ik nog genoeg afleiding en ben ik vooral bezig met wat voor nu het belangrijkste is: rusten en trainen. Op maandag 1 augustus rijden we terug naar Nederland, waar ik gelijk mijn koffer in kan gaan pakken, want op zaterdag 6 augustus vlieg ik richting Rio. Daar kan het feest dan eindelijk gaan beginnen.

Jip

  • New Balance
  • NOC*NSF