Nieuws

Voorbeschouwing: 10.000 meter Olympische Spelen

11 augustus 2016

Na er lang naartoe te hebben geleefd is het zover. In Rio de Janeiro begint vrijdag het atletiektoernooi van de Olympische Spelen. En Jip mag direct aan de bak. De allereerste wedstrijd die om de medailles gaat is namelijk de 10.000 meter voor vrouwen. Om 11.10 uur lokale tijd, ofwel 16.10 uur Nederlandse tijd, klinkt het startschot. Jip: "Ik kijk er ontzettend naar uit. Het is heel bijzonder om hier te staan."

Het wordt voor Jip haar olympische debuut, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ze er is om ervaring op te doen. "Ik wil wel echt een goede prestatie neerzetten. De bedoeling is om echt mijn eigen race te gaan lopen. Ik moet niet te hard van start gaan, dat weet ik van mezelf. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat ik een goede tijd kan lopen." In onderstaande video een uitgebreide voorbeschouwing van Jip op de wedstrijd.

Jip is niet de enige Nederlandse die in actie komt op de 10.000 meter. Ook Susan Kuijken gaat van start. Dat is een flink verschil met de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Toen deed er namelijk geen landgenote mee. In 2004 (Athene) en 2008 (Beijing) wel. Lornah Kiplagat was er toen beide keren bij en met resultaat. Ze wist in Athene naar de vijfde plaats te lopen in een tijd van 30.31,92 minuten. Vier jaar later kwam ze tot een achtste plek in 30.40,27.

Volgens velen is de Ethiopische atlete Almaz Ayana de favoriet. Zij liep in Hengelo, waar de kwalificatiewedstrijd van haar land werd georganiseerd, eind juni naar een beste wereld-jaarprestatie: 30.07. Vrijwel het complete deelnemersveld liep in het verleden al onder de 32 minuten, waarmee de groep aan elkaar gewaagd is.

Informatie

Starttijd: 16.10 (Ned. tijd), 11.10 (lokale tijd)
Afstand: 10.000 meter
Deelnemers: 37
Startnummer Jip:    
1044
PR Jip: 31.35,48 minuten

De wedstrijd zal naar verwachting live uitgezonden worden op NPO 1. Mocht dat niet het geval zijn dan is op NOS.nl een livestream te vinden van de atletiekwedstrijden. Natuurlijk verschijnt op deze website zo snel mogelijk na het einde van de 10.000 meter een update. Jip: "Ik hoop dat jullie met mij meegenieten en wens iedereen veel plezier toe met het kijken! Ik ga mijn best doen."

Foto's: Johan Voogd - Op de foto onder Jip achter Susan Kuijken tijdens de trainingsstage in Sankt Moritz.

  • New Balance
  • NOC*NSF