Nieuws

Berusting na teleurstellende race

13 augustus 2016

Ik dacht dat het na de EK niet heel erg veel slechter kon. Na een heel goede stage in Sankt Moritz was ik met een goed gevoel afgereisd naar Rio. Goed voorbereid, vastberaden over de vorm, ontzettend fit en ik had zin om weer te racen op de afstand die me normaal gesproken ontzettend goed ligt. Maar niets bleek minder waar en dan eindig je op een 28e plaats in een tijd van 32.08. Het is moeilijk om direct na je race goed te kunnen relativeren. Er komt uiteraard veel emotie los na de wedstrijd en de teleurstelling die je voelt moet je eerst een plekje geven voordat je verder kunt kijken.

Mijn trainer Johan omschreef het misschien wel het beste. Het leek op de trainingen die ik deed toen ik net begonnen was met opbouwen. De eerste herhalingen gaan wel maar daarna liepen ook in training de benen leeg. De techniek waar ik normaal gesproken zo op kan vertrouwen lukt dan niet meer en daardoor verlies je heel erg veel tijd. Het vervelende is alleen dat ik die periode van training inmiddels wel twee maanden achter me heb liggen.

Voor nu heerst er vooral berusting en ben ik blij dat dit seizoen erop zit. De afgelopen vier maanden waren hard werken en ontzettend zoeken naar de juiste balans tussen rustig opbouwen van de belastbaarheid en toch het maximale doen om fit in Rio te staan. Ik denk dat we die balans op de goede rit hadden en dat neem ik mee naar volgend jaar. Ik kan weer fit het baanseizoen uitkomen en dus straks op weg gaan naar een mooie basis in de winter.

Ik wil nu proberen te genieten van alles wat de Spelen mij nog kunnen brengen hier. Om te beginnen ga ik morgen van Andrea genieten op haar Olympische marathon. Vast heel erg veel energie opsnuiven om te gebruiken als motivatie. Al moet ik zeggen dat het met die motivatie wel goed zit, want ik sta te popelen om na de vakantie aan een nieuw seizoen te mogen beginnen.

Ik wil deze gelegenheid ook gebruiken om iedereen te bedanken voor de hartverwarmende berichten. Ook mijn familie, sponsoren, coach en vrienden die me het hele jaar ondersteund hebben en er altijd voor mij zijn tijdens de moeilijke momenten. Topsport is keihard en dat werd dit jaar af en toe heel erg duidelijk. Maar met die mensen om je heen vecht je daar doorheen.

Jip

Foto: Bjorn Parée

  • NOC*NSF
  • New Balance