Nieuws

Over plezier in de sport en het prestatie klimaat

10 oktober 2016

Ik zie hedendaags verschillende onderzoeken en blogs voorbijkomen die onder andere gaan over het prestatieklimaat bij NOC-NSF en in het bijzonder het hoge aantal depressies onder topsporters. Twee maanden na de Olympische Spelen geeft dit mij de aanleiding om deze blog te schrijven en toch een klein beetje mijn hart hierover te luchten. De mooiste blog die ik hierover vond was de column van Erben Wennemars. Hierin beschreef hij waarom hij het opnam voor Yuri van Gelder toen deze naar huis werd gestuurd, nog voordat hij zijn olympische ringen finale had geturnd. Los van het feit dat ik deze beslissing van NOC-NSF volkomen terecht vond raakte Erben in deze column wel precies mijn gevoel over de Olympische Spelen.

Het was voor mijzelf een lastig jaar waarin ik vooral heb moeten zoeken naar een balans tussen terugkomen van een blessure en zoveel mogelijk trainen om toch op tijd fit te zijn. Voor Nederland zijn medailles erg belangrijk en dit wordt niet alleen door NOC-NSF gezien, maar vooral ook door de Nederlandse bevolking. Naar mijn inzien moeten deze medailles alleen niet alleen door het prestatieklimaat komen, maar vooral ook door het plezier in de sport. Dat brengt mij ook bij het hoge aantal depressies onder topsporters.

Als ik heel eerlijk ben heb ik weinig kunnen genieten van de Olympische Spelen. Uiteraard speelt hier mijn eigen prestatie een belangrijke rol in, maar ook de omstandigheden maakten dat ik heel erg blij was weer thuis te zijn. Voordat de Spelen waren begonnen was voor mij al duidelijk dat ik maar één doel had na de Spelen en dat was het plezier in de sport terugvinden. En dat plezier vond ik ontbreken bij heel veel sporters in Rio. Er moet worden gepresteerd, wat logisch is op het niveau waarop we acteren, maar de weg naar die prestaties moet worden ingezet door terug te keren naar de basis: waarom ben ik ooit aan sport gaan doen.

Gelukkig zit ik nu in een situatie waarin het plezier weer helemaal terug is en waarin ik weer fris en fruitig ben om heel hard af te zien en veel te trainen. De belangrijkste voorwaarde dus voor mooie prestaties. In Rio had ik nog kleine klachten aan de achillespees, maar die zijn helemaal verdwenen. Dit jaar ligt voor mij de focus op het weer opbouwen van de belastbaarheid en daar zullen de keuzes dan ook naar worden gemaakt. We hebben door middel van de Alter-G in de maand september een mooie basis kunnen leggen en zullen vanaf deze week rustig de duurlopen buiten gaan opbouwen. Kortom er komt een mooie winter aan die moet leiden tot een mooi baanseizoen. Maar het belangrijkste is om heel te blijven en plezier te houden, want dan komen de prestaties vanzelf!

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance