Nieuws

Geplande wedstrijden mooie prikkels

28 februari 2017

Nadat ze midden november tweede werd in de Zevenheuvelenloop, liep Jip geen wedstrijden meer. De afgelopen maanden stonden dan ook in het teken van trainingen. Op Nederlandse bodem, maar ook een maand lang in Zuid-Afrika. Over de trainingsstage die ze daar had schreef Jip eerder al een blog. Ditmaal beantwoord ze vijf vragen om terug te blikken en vooruit te kijken. Komende zondag doet ze namelijk mee aan de NK cross en daarna volgen ook nog de Stevensloop en Korschenbroicher Citylauf.

Je bent inmiddels weer even terug uit Zuid Afrika. Hoe heeft de afgelopen maand er voor je uitgezien?
"Eigenlijk is de afgelopen maand een replica van de maand januari geweest. Ook al was het weer even wat anders en moest ik uiteraard even omschakelen naar de koudere omstandigheden, op trainingsgebied hebben we gewoon de lijn doorgetrokken die we op stage hebben ingezet. Door op trainingsstage gewoon normaal te blijven trainen heb ik geen last gehad van een hoogtedip. Kortom de eerste week heb ik wat rustige trainingen gedraaid en daarna weer lekker door kunnen bouwen op de basis die ik heb opgedaan in Zuid-Afrika."

De komende tijd heb je in ongeveer een maand drie wedstrijden op de planning staan. Voelt het nu ook zo dat het nu écht gaat beginnen?
"Ja. Ik heb nu twee maanden ontzettend goed kunnen trainen en voel dat mijn benen nu echt klaar zijn om wedstrijden te gaan lopen. Je hebt de wedstrijden ook weer nodig om een extra stap te zetten in training. Het is mooi om dat gevoel van de wedstrijden weer te gaan ervaren! Trainen is ontzettend leuk, maar de afwisseling met wedstrijden lopen is nog een keer zo leuk."

De eerste is het Nederlands kampioenschap cross. Welke verwachtingen heb je daarvan?
"Het wordt mijn eerste NK cross bij de senioren en dat voelt best wel speciaal. Bij de junioren heb ik al twee titels kunnen pakken en het is mooi dat ik die kans nu heb bij de senioren. Maar mijn doel voor de NK cross is toch om de focus op mezelf te houden en een lekkere wedstrijd te lopen. Proberen diep te gaan en de benen aan het werk te zetten. Aangezien het parcours zwaar en uitdagend wordt gaat dat wel lukken denk ik."

En hoe moeten we die wedstrijden nu eigenlijk zien. Want zijn dit doelen of heb je dit jaar andere doelen? En welke doelen zijn dat dan?
"Ik zie de komende wedstrijden vooral als extra prikkel om de trainingen wat extra’s te kunnen geven. De afgelopen jaren ben ik niet meer wedstrijdfit geweest en dat kon ik in het baanseizoen merken. Je hebt wedstrijden nodig om beter te worden. We zullen er geen gas voor terug nemen, maar dat zou voor het resultaat op zich niet veel uit moeten maken. Het belangrijkste doel blijft de WK in augustus, waar ik zal lopen op de 10.000 meter. Maar een ander doel voor mij deze zomer is een heel baanseizoen draaien met ook mooie wedstrijden op de 1500 meter, 3000 meter en uiteraard de 5000 meter. Kortom, mezelf blijven verbeteren en verbazen!"

Het wordt weer een intensievere periode dus. Hoe sta je er in je ogen nu voor ten opzichte van voorgaande jaren?
"Ten opzichte van voorgaande jaren sta ik er ontzettend goed voor. Ik heb een stabiele periode gehad met veel trainingen en geen onderbrekingen. Vorig jaar rond deze periode kon ik nog niet eens hardlopen. Ik moet dus altijd wel op blijven letten en niet twijfelen om af en toe een keer een training te laten schieten. Beetje bij beetje komt het vertrouwen in mijn lichaam terug. Als je veel geblesseerd ben geweest verlies je dat een beetje."

  • NOC*NSF
  • New Balance