Nieuws

Hard aan het werk op hoogte

23 april 2017

Na twee en een halve week in de ijle lucht te hebben doorgebracht, wordt het wel eens tijd voor een update. Op dinsdag 4 april zijn we namelijk met een groep van tien man vertrokken naar Flagstaff, om ons op hoogte voor te bereiden op het baanseizoen dat nu wel heel erg snel nadert. Voor mij betekent dit de lijn doorzetten die ik thuis al had in gezet met een mooie wedstrijd in Korschenbroich. Ik stapte dan ook met een zeer goed gevoel het vliegtuig in.

Waar er via de sociale media eerst nog verontrustende foto’s langkwamen van atleten trainend in de sneeuw, bleek dit bij aankomst gelukkig niet het geval te zijn. Sterker nog, zulk mooi weer heb ik hier nog niet meegemaakt. We kunnen elke training doen met een strakblauwe lucht en een fijne temperatuur.

De eerste week stond vooral in het teken van wennen aan de hoogte, maar ook wel in het teken van de lange en rustige duurblokken. Dit betekende tevens dat ik dan met een rustig drafje van 12 kilometer per uur over de paden aan het hobbelen was, met een hartslag waarbij je thuis ongeveer anderhalve kilometer per uur harder loopt. Overigens is dit wel de beste manier om snel aan de hoogte te wennen en het is dan ook gaaf om te zien dat je in de duurlopen steeds iets harder kan gaan lopen.

Op maandag vertrokken we voor het eerst naar de lager gelegen baan in Sedona, waar we onder het toezicht van de prachtige “red rocks” de eerste korte baantraining afwerkten. Voor sommigen betekende de maandag wat pittigere tempo’s, voor mij stond die dag het in het teken van het sprinten. Of beter gezegd een poging tot sprinten, waarbij vooral de techniek hoog in het vaandel staat.

In plaats van een baantraining werkten we op dinsdag de training af op een zandpad vlakbij ons huis. Gelukkig voor Grete stonden er al kilometer punten op het pad gemarkeerd, waardoor de taak van de coach zich vooral richtte op het lek prikken van de atleten, nadat deze vermoeid over de finish komen. Want na een 1000 meter op hoogte, met wind en heuvels, wil het lactaat nog wel eens oplopen. Ik kan aan deze trainingen merken dat ik al wat meer hardheid begin te krijgen en dat ik de trainingen beter verwerk.

Toch gaat bij iedere topatleet niet alles altijd helemaal naar wens. Af en toe heb je ook een slechte training nodig om vervolgens weer twee stappen vooruit te kunnen maken. Vorige week donderdag stond mijn hoofd er bijvoorbeeld niet helemaal naar en maakte ik me veel te druk over de tijden die ik moest lopen. Kortom; de verkeerde focus en de training viel in het water. Met dit als leermoment liep de baantraining van afgelopen donderdag als een trein en voelde ik macht in de benen die ik lang niet gevoeld heb.

Gelukkig mag ik nog een week genieten van de omgeving hier in Flagstaff en staan er nog prachtige trainingen op het programma. Bij terugkomst begint het baanseizoen dan echt en ik ben één van de gelukkige die mag starten tijdens de Diamond Leauge in Shanghai op zaterdag 13 mei. Een spannende maar ontzettend gave start van het baanseizoen. Ik zal op de 5000 meter weer op zoek gaan naar de grens en hoop me straks wedstrijd voor wedstrijd te verbeteren, om uiteindelijk een super 10.000 meter neer te kunnen zetten tijdens de WK in Londen in augustus.

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance