Nieuws

De charme van een dorpsloop

19 augustus 2017

Vorige week zaterdag ben ik teruggekeerd uit Bad Durrheim, waar ik samen met Jacelyn Gruppen twee goede trainingsweken heb kunnen draaien. Het was nog een klein beetje vakantie, maar het waren na een opbouwperiode in juli ook wel weer de eerste twee serieuze trainingsweken. Omdat ik over twee weken van start zal gaan op de 10 kilometer tijdens de Tilburg Ten Miles, leek het ons wel goed om een trainingswedstrijd te doen om eens te peilen hoe de benen ervoor staan.

Aan de hand van trainingen kan je een goede inschatting maken van je huidige niveau, maar om straks in september en oktober goede wedstrijden te kunnen lopen, is er ook een stukje wedstrijdervaring weer nodig. Dus hebben we via internet opgezocht waar de dichtstbijzijnde wedstrijd was en onze keuze viel op de City Run in Ede. Geen grootse wedstrijd, maar genoeg om een prikkel te geven.

Er was vooraf in ieder geval al genoeg lol om de keuze, want op de Facebookpagina van de wedstrijd werd al gemeld dat we in twee rondes van vier kilometer in het totaal vier keer een spoorwegovergang moesten oversteken. Dus het kon wellicht zijn dat je even veertig seconden moest wachten. Het zou je maar gebeuren dat je net op eerste positie ligt en de spoorbomen gaan dicht. Gelukkig meldde de coach dat ik voor deze keer de stopwatch wel even op stop mocht zetten, voor het geval dat ik op een voorbij rijdende trein moest wachten.

Eenmaal aangekomen was het startnummer ophalen en samen met mijn trainingsmaatje Bart van Nunen inlopen. Voor beiden was het een training, dus aan een lange warming-up konden we niet ontkomen. Gelukkig vonden deze kilometer maniakken dat niet zo erg. Het was tijdens de warming-up nog niet zo duidelijk hoe de ronde precies zou lopen, want van een afzetting was nog niet echt sprake.

Na een gedegen warming-up vertrokken eerst de lopers van de vier kilometer, die precies vijf minuten voor ons zouden vertrekken. Kortom, wij hadden mooi de tijd om een weddenschap af te sluiten na hoeveel kilometer Bart de eerste lopers van de vier kilometer zou inhalen. Eenmaal gestart bleek het parcours nog niet helemaal autovrij te zijn en zag ik Bart voor mijn neus slalommend om het verkeer heen lopen. Gelukkig had ik dus iemand die de weg voor mij vrij kon maken, al werd Bart snel een klein stipje op de horizon. Ook fietste er nog kriskras dagjes mensen over het parcours die geen idee hadden dat ze midden in een hardloopwedstrijd waren beland.

Tijdens de 7,5 kilometer die het uiteindelijk is geworden, is het geen moment saai geweest. En terwijl ik al zoevend langs de 4 kilometer, en later de achterblijvers van de 8 kilometer liep, hoorde ik niets anders dan lof en respect over mijn tempo. Waar ik op mijn beurt ontzettend veel respect heb voor alle mensen die gisteren weer van start gingen. Langzaam of snel ze lopen daar maar wel.

Na de finish was ik ook zeer tevreden met het resultaat van de wedstrijd. Ik liep ongeveer 3.25 per kilometer en dat is een mooie start! Het is goed om te zien waar de basis ligt, om vanuit hieruit verder te werken naar nog veel mooie wegwedstrijden. Te beginnen op zondag 3 september in Tilburg.

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance