Nieuws

Langzame duurloopjes op grote hoogte

6 januari 2018

Het is vrijdagochtend hier in Kenia en over ongeveer een half uurtje start de corestability training. Tijd kent hier een andere betekenis dan thuis. Geen gehaast naar afspraken en niet constant het gevoel dat we onze sociale media moeten bekijken. Er zijn dagen dat het internet hier in zijn geheel niet werkt. Dan zitten we in de avond met zijn allen een spelletje te spelen alvorens we vroeg naar bed gaan voor een lange nachtrust na een dag trainen op 2400 meter hoogte.

Het is al weer mijn achtste trainingsstage op hoogte, maar nog nooit ben ik op 2400 meter hoogte geweest. De combinatie van de hoogte en de heuvels maakt dat je hier enorm sterk van terug kan komen, mits je heel rustig traint. Strikt op je hartslag lopen was dan ook het advies van de coach en dus ging de eerste duurloop in een tempo van tien kilometer per uur. Nu, een vijftal dagen later, is het tempo opgeschroefd naar twaalf kilometer per uur en loop ik een heuvel op zonder compleet buiten adem te raken.

Toen ik naar Kenia vertrok kreeg ik al van veel mensen te horen dat ik vooral moest gaan genieten en nu ik hier een paar dagen ben, snap ik heel goed waarom. De omgeving hier is ontzettend mooi en de magie van Kenia bestaat echt. De weg van het vliegveld in Eldoret naar Iten, waar we verblijven, was al een belevenis op zich. Heel veel regels op de weg kennen ze niet en je kijkt je ogen uit naar hetgeen ze allemaal vervoeren in de auto’s en op de scooters.

We zitten in het kamp van Lornah Kiplagat, wat betekent dat hier genoeg inspiratie aan de muur hangt in de gym. Van flyers van de EK Cross in 2005 tot de bekroning van atlete van het jaar in 2007. Kortom, met de motivatie om te trainen zit het hier wel goed.

De komende week zal er steeds iets meer tempo variatie worden toegevoegd aan het schema, omdat we steeds beter gewend zullen zijn aan de hoogte. Ook zal de spierpijn dan wel iets afnemen van het lopen in de heuvels. Ik dacht dat de stuwwal in Doorwerth al pittig was, maar wanneer je die hier op gaat, komt naar een kilometer de volgende. Ik ga nu dan ook echt afronden, want de training roept.

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance