Nieuws

In persoonlijke toptijd naar EK-limiet

21 juli 2018

Bij de Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden-Zolder heeft Jip zaterdagavond haar persoonlijke record op de 5000 meter flink aangescherpt én zich gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen. Met een eindtijd van 15.15:77 minuten dook ze bijna een kwart minuut onder de EK-limiet. Daarnaast was ze twaalf seconden sneller dan haar oude persoonlijke record. "Ik ben hier ontzettend blij mee."

Zondag sluit de limiet-periode voor de EK en dus was de wedstrijd in Heusden-Zolder de laatste kans voor Jip. "Ik had het idee dat ik mijn persoonlijke record wel kon verbeteren en met een goede dag misschien zelfs onder de 15.20 kon lopen", vertelt Jip. "Maar dat ik dit kon was toch wel een beetje een verrassing. Doordat ik Nederlands kampioen ben geworden wist ik dat ik geplaatst zou zijn als ik de limiet zou lopen, omdat de volgorde van het NK bepalend is."

Jip trof in België een flink deelnemersveld. "We stonden met 32 vrouwen aan de start. Eén atlete was veel beter dan de rest en had ook een eigen haas meegenomen, maar in het groepje daarachter kon ik net aanpikken. Het was wel vechten voor mijn plekje. Ik zat echter wel goed achterin het groepje. Er vielen steeds wat loopsters af en ik bleef mooi hangen. In de laatste 1500 meter moest ik wel even een gaatje laten vallen, maar ook toen kon ik naar andere afgevallen loopsters toe lopen."

EK al over drie weken
Als tiende van het complete deelnemersveld kwam Jip over de finish, waarbij ze de snelste loopster uit Europa was. Tijd voor een klein feestje dus, maar de blik kan ook snel vooruit. Over drie weken staat, op zondag 12 augustus, de 5000 meter immers al gepland op de slotdag van de EK. "Nu ga ik gewoon doortrainen daar naartoe. De vorm begint ook echt te komen en aangezien het nu nog drie weken is tot de EK, is dat een mooi moment."

  • NOC*NSF
  • New Balance