Nieuws

Gekozen voor 10.000 meter bij EK Berlijn

24 juli 2018

Vandaag heeft de Atletiekunie de Nederlandse selectie bekend gemaakt voor de Europese kampioenschappen in Berlijn. Afgelopen week liep ik in België de EK-limiet voor de 5000 meter. Bij de bekendmaking van de selectie is, voor anderen, nu duidelijk geworden dat ik in Duitsland niet in actie zal komen op die afstand, maar op de 10.000 meter. Dat is mijn eigen keus en die licht ik daarom ook graag even toe.

In Heusden-Zolder liep ik zaterdag, in een persoonlijk record waar ik erg blij mee ben, dus naar de EK-limiet. Daarmee was ik na Sifan Hassan, Maureen Koster en Susan Krumins-Kuijken de vierde loopster die op de 5000 meter aan de eis voldeed. Omdat ik dit jaar Nederlands kampioen werd op die afstand, zou ik zeker zijn van een startplek en moest er een keus gemaakt worden tussen de andere meiden, omdat er maar drie Nederlanders op één onderdeel mogen starten.

De 10.000 meter is dit jaar nog niet zo gegaan zoals ik had gehoopt. Het is echter wel de afstand waarvoor ik in eerste instantie gegaan ben met het oog op de kwalificatie. Daarbij vind ik die langste afstand ook gewoon super leuk. Met de 5000 meter van Heusden-Zolder nu in het achterhoofd en hoe het momenteel gaat, ben ik er van overtuigd dat ik het in Berlijn ook op de 10.000 meter goed kan doen.

Na overleg met mijn coach Grete Koens heb ik uiteindelijk besloten om bij de Atletiekunie een verzoek in te dienen om op de 10.000 meter te mogen starten. Dat verzoek is echt mijn eigen keus geweest, waar ik ook voor mezelf heb gekozen, en het is gelukkig gehonoreerd. Een mooi bijkomend voordeel is dat iedereen nu het onderdeel kan doen dat zij het liefste doen.

Het enige grote verschil is nu dat ik niet op de slotdag van de EK (zondag 12 augustus) in actie kom, maar juist al op de tweede dag, woensdag 8 augustus. Voor de trainingen maakt dat echter weinig uit, aangezien er voor mij weinig verschil zit tussen mijn trainingen voor een vijf of tien kilometer. Ik hoop in Berlijn in ieder geval een goede 10.000 meter te lopen. Vijfentwintig rondes knokken en dan kijken wat er uitkomt. Echt een verwachting heb ik niet, maar ik ga er wel vanuit dat ik dieper kan gaan dan in Leiden. Ik ga er in ieder geval om echt alles eruit te halen dat erin zit.

Jip

  • New Balance
  • NOC*NSF