Nieuws

Tweede plaats en EK ticket in Warandeloop

25 november 2018

Moegestreden, maar met een gebalde vuist, kwam Jip zondagmiddag over de streep in de Warandeloop. Niet gek ook. Ze werd in Tilburg namelijk tweede en daarmee verzekerde zichzelf van een EK ticket. Dat was een doel, mede omdat de Europese kampioenschappen op 9 december eveneens in Tilburg worden georganiseerd. "Ik ben super blij! Vanaf de start liep het heel makkelijk."

In de Warandeloop hoefde Jip zondag alleen de Zwitserse Fabienne Schlumpf voor te laten gaan. Dertien seconden na de winnares kwam ze zelf over de streep, na een mooie strijd. "We begonnen met een kopgroep van vier", kijkt Jip terug. "Mijn tactiek was om gewoon mee te lopen en niet veel kopwerk te doen. Ik wilde zorgen dat ik erbij bleef."

Dat pakte goed uit. "Er viel er één af, waarna ik overbleef met Fabienne en Maureen Koster. Zij liepen even bij mij weg, maar in het zand kwam ik terug. Daarna ging Fabienne er vandoor en stapte Maureen helaas uit, met nog twee ronden te gaan. Dat was ook voor mij jammer, want samen kun je toch meer. Lang bleef het verschil tussen Fabienne en mij vervolgens gelijk, maar in de laatste ronde merkte ik wel dat ik het niet meer dichtkreeg. Toen kreeg ik ook wat steken en heb ik mezelf niet meer teveel gepust. Ook omdat ik wist dat dit genoeg was voor een EK ticket."

Al voor de start wist Jip dat een goede dag erin zat en dat merkte ze tijdens de wedstrijd nog meer. "Ik kon me goed focussen op het parcours en zo mijn ding doen. Gisteren voelde ik me ook al goed bij het verkennen van het parcours en in de wedstrijd ging het super goed. Dat is anders dan vorige week in de Zevenheuvelenloop. Dat was nog niet helemaal wat ik wou, wat denk ik komt doordat ik nog niet helemaal goed uitgerust was voor de wedstrijd. Deze week voelde het echter goed aan."

Eerste cross weer
Terwijl ze na afloop terugkeek, bedacht Jip zich nog wat anders; "Dit was pas mijn eerste Warandeloop bij de senioren. En de laatste cross die ik liep was de EK van 2015." Het werd dus een mooie terugkeer in het veld. "Het was een feestje om weer aan de start te staan en het bracht vandaag ook wel ontspanning met zich mee. Dat was vorige week ook anders. In de Zevenheuvelenloop moest het wat teveel en dat kostte me toch de ontspanning."

Op naar het EK
Die ontspanning zal Jip nu vast moeten houden. "Over twee weken moet dat ja, maar daar wil ik ook echt van genieten. Ik ga me niet vastleggen op een mogelijke uitslag en wil gewoon zo goed mogelijk lopen. Iedere plaats telt op het EK, omdat we ook voor de ploeg lopen. Daar wil ik graag goed voor zijn. Ik wil tot het gaatje gaan en zie dan welke klasserin daar bij hoort. De komende week ga ik nog redelijk wat kilometers maken, om vervolgens een week uit te rusten. Ik ben door de vorige wedstrijd ook wel echt sterker geworden en denk dat dit ook een goede prikkel was met het oog op het EK."

  • NOC*NSF
  • New Balance