Nieuws

Van Nederlandse modder naar de Keniaanse zon

30 december 2018

In nog geen week tijd ging ik van de Nederlandse modder in Tilburg naar de Keniaanse zon. Ik had een aantal dagen om bij te komen van een prachtig EK cross, alvorens de blik weer naar de horizon ging voor prachtige nieuwe doelen. Uiteraard heb ik de dagen na de EK cross genoten van de goede prestatie, maar met 2019 in zicht ging de knop al weer snel om.

En met nieuwe doelen in 2019 bedoel ik specifiek een heel bijzonder doel. Na de EK in Berlijn begon de marathon voor mij toch wel aantrekkelijk te worden. Al bijna vanaf het eerste moment dat ik voetstappen zette op de atletiekbaan werd de marathon een groot doel voor mij. Je kunt het dus gerust een meisjesdroom noemen. Na de Olympische Spelen in 2016 had ik even de tijd nodig om mijn lichaam weer belastbaar te maken. Beetje bij beetje konden we de kilometers weer opnieuw gaan opvoeren en sinds afgelopen jaar voel ik me weer helemaal thuis in de lange trainingen.

Daardoor kwam ook de definitieve beslissing. Na de verloren race in Berlijn zat ik met Grete rondom de tekentafel voor het maken van nieuwe plannen. En plotseling was daar de optie om een voorjaarsmarathon te gaan doen. Waarom ook niet? Mijn lichaam is belastbaar en ik voel me mentaal klaar om de 42 kilometer te lopen.

Uiteindelijk zijn we samen met het management uitgekomen op de marathon van Sevilla op 17 februari. Dit betekent dat ik op dit moment in Kenia flink wat volume aan het draaien ben en uiteraard ben begonnen met de marathonvoorbereiding. Ik ga de marathon lopen met de insteek er veel van te leren, de afstand voor de eerste keer te ervaren en vooral te genieten van het uitkomen van mijn droom. Kortom, geen specifieke tijd als doel, maar voor de eerste keer ervaren wat ervoor nodig is om in de toekomst een goede marathonloopster te kunnen worden.

De stage in Kenia duurt nog ongeveer twee weken en daarna zal ik thuis de marathontrainingen verder op gaan pakken. Ik zeg hiermee de baan absoluut nog geen gedag. Na de marathon zal ik lekker rust nemen om vervolgens zeker nog op de baan actief te zijn op de 5000 en 10.000 meter.

Wil je meer op de hoogte blijven van mijn trainingen richting Sevilla. Volg mij dan op Strava en krijg een mooie inkijk!

Jip

  • NOC*NSF
  • New Balance