Nieuws

De dag dat alles net wat anders loopt

17 februari 2019

Wat had ik op dit moment een ander verhaal willen opschrijven en met een goed gevoel terug in het vliegtuig willen stappen naar Nederland. Helaas bestaat het leven van een topsporter uit tien keer vallen en elf keer opstaan. Ik heb de afgelopen twaalf weken echt een goede voorbereiding gehad en ik keek erg uit naar mijn debuut op de marathon. In de planning kwam Sevilla heel erg goed uit en ook de omstandigheden hier zijn over het algemeen ontzettend goed. En dat bleek vandaag dan ook. Het was windstil met een heerlijke temperatuur van rond de negen graden.

Er vormden zich tijdens de wedstrijd gelijk een mooi groepje met daarin ook de Zweedse Charlotte Fougberg. We hadden gemikt om halverwege door te komen ergens tussen de 1.14 en 1.15. Maar eigenlijk voelde dit tempo vanaf kilometer 1 al hard aan. Waar ik de afgelopen weken fluitend een uur op marathontempo kon lopen lukte dat vandaag gewoonweg niet. Van kilometer vijf naar kilometer tien begon echter toch de motor weer wat te draaien. De marathon duurt immers lang en dus kan er altijd een slechte fase in zitten.

Je hoopt alleen wel dat die slechte fase pas na de 25 tot 30 kilometer komt. Na twaalf kilometer zakte het tempo in en kon ik ook het goede ritme niet meer vinden. Toen op veertien kilometer de blaren begonnen te ontstaan werd het een hele zware opgave. Ik kwam halverwege nog door in 1.15.26, maar liep al erg moeizaam. Toen ik na 24 kilometer de voeten niet meer goed kon afwikkelen door de pijn in de voeten maakte ik de moeilijke beslissing om de strijd te staken. Het risico om blessures op te lopen in de resterende kilometers vond ik veel te groot.

De teleurstelling op dit moment is echt heel groot. Het is nu tijd om even rust te pakken, alles goed na te gaan en dan als de emotie van de wedstrijd een beetje is gezakt nieuwe plannen te maken. Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan de voorbereiding en ik was heel erg blij met het niveau wat ik de laatste maanden weer kon halen. Dit is zeker niet weg. Het is alleen super jammer dat het vandaag niet wilde lukken.

Jip

 

Foto: archieffoto

  • New Balance
  • NOC*NSF