Nieuws

Brons op 1500 meter bij NK

28 juli 2019

Bij de Nederlandse kampioenschappen atletiek heeft Jip zondag het brons gewonnen op de 1500 meter. Met de snelste tijd in haar serie plaatste ze zich zaterdag in Den Haag al voor de finale. Daarin zette ze dus de derde tijd neer, achter winnares Britt Ummels en Maureen Koster. "Het was erg leuk om weer een keer in Nederland te lopen en ik vond het ook super om deze afstand te lopen", vertelt Jip. "Extra leuk is het dat ik dan ook nog op het podium eindig."

De 1500 meter is natuurlijk niet echt de meeste gangbare afstand voor Jip. "Het was ook wel een idee van de coach", legt ze uit. "Bij dit NK lag de uitdaging gezien het deelnemersveld meer op de 1500 meter dan op de 5000 meter. Ik heb er nog even over gedacht om ze beiden te doen, maar ik loop komende donderdag in Belfast ook nog een 3000 meter."

In juni liep Jip al een 1500 meter in Trafford. Nu was ze in de finale vijf seconden sneller en zetten ze een tijd van 4.17:13 minuten neer, waarmee ze ruim drie tellen na Koster binnenkwam. "Zaterdag was ik best nerveuw voor de serie. Ik heb wel een aardige sprint in de benen, maar in vergelijking met een 800 meter loopster niet. Het ging echter beter dan verwacht. De laatste 600 meter heb ik het tempo omhoog getrokken en dat werkte goed."

Verschil gelijk houden
Na winst in één van de twee series, liep Jip een dag later dus de finale. In het startveld met specialisten bleek ze goed mee te kunnen. "Maureen knalde er vanaf het begin in. De eerste ronde ging voor mij dan ook net wat te hard, waarna ze samen een gaatje hadden. Daarna slaagde ik erin om het verschil redelijk constant te houden. Natuurlijk hoop je dan dat je er nog bij kunt komen, maar ik was niet bij machte om het gat te dichten."

Prikkel aan het lichaam
Tevreden kon Jip dus weer naar huis. Het zal niet de laatste 1500 meter zijn die ze loopt. "De coach wil graag dat ik er wat meer doe. Het is goed om weer wat anders te doen en zo een prikkel aan het lichaam te geven. Het was ook fijn om deze snelheid weer te hebben en met souplesse te lopen. In trainingen doe ik nu ook wel meer snelheidswerk, maar dat is niet specifiek voor deze 1500 meter. Ik train gewoonweg meer op snelheid en doe meer heuveltrainingen dan in het verleden. Prikkels als deze neem ik weer mee naar de langere afstanden."

Foto's: Lars van Hoeven

  • New Balance
  • NOC*NSF