Nieuws

Even stilstand en snel weer vooruit

25 november 2019

Komende zondag staat de Valencia Marathon op het programma. De marathon waar ik de afgelopen maanden naartoe heb gewerkt. En ook de marathon die ik niet ga lopen. Een klein scheurtje in mijn scheenbeenspier heeft roet in het eten gegooid. Die is al hersteld en ik heb ook alweer langere duurlopen kunnen doen, maar het heeft mijn voorbereiding de afgelopen twee weken wel in de war geschopt. Dat was een essentiële periode in de voorbereiding. Een marathon is geen afstand die je er zomaar even bij doet en dus hebben mijn trainer Steve en ik besloten om niet te starten.

Ja, dat niet starten is jammer en toch kijk ik met heel veel plezier terug op de manier waarop we de afgelopen maanden hebben gewerkt én kijk ik met veel plezier vooruit. De keus om naar Manchester te gaan is er één geweest die is gericht op de lange termijn. Steve heeft tijd nodig om het tijd te keren en we beginnen meer en meer veranderingen te zien. In hoe het gevoel is en hoeveel vertrouwen ik in mijzelf heb. Bij deze marathon wilden we kijken wat wel werkt en wat niet. Dan zou ik ook in ieder geval die eerste marathon gehad hebben, maar nu kon het gewoon echt niet.

Mijn doel voor de Valencia Marathon was puur gericht op uitlopen. We zouden weggaan op een tijd van 1.16 uur op de halve marathon. Was ik dan bijvoorbeeld sneller gefinisht, dan was ik niet onder de 2.30 uur gekomen en dus lag er ook geen focus op de olympische limiet. In de volgende marathon zouden we dan wat meer het risico nemen  met het oog op die limiet voor Tokio.

Ik heb geleerd uit het verleden en dat is nu ook iets wat begint mee te tellen. Bijvoorbeeld in de keus om niet te starten in Valencia. Maar zoals jullie al lazen, zou ik sowieso nog weer een marathon gaan lopen en dat wil ik ook gaan doen, in het komende voorjaar. Als ik een stap in mijn trainingen zet, kan ik daar misschien wel wat harder weg. Dat is voor nu echt iets voor later. Ik begon onlangs over 2020 en daarop zei Steve: “Houd op over 2020, we zitten nog in 2019.” Dat is ook hoe we hier ook kijken en zo focus ik tot de volgende wedstrijd. Die staat nu op 8 december gepland, een 10 kilometer in Telford. Ik kijk ernaar uit om daar weer een stap vooruit te zetten.

Jip

  • New Balance
  • NOC*NSF